Ahojte.
Pri čítaní Pomocníka som zistila, že pri osídľovaní by malo byť osídľované mesto v dosahu 48 hodín plavby Osídľovacej lode. Potom som objavila v Akadémii zručnosť "Kartografia", ktorej výskum zvyšuje rýchlosť lodí o 10%.
Pretože som v tejto hre v úlohe námorníka, okrem šitia primeranej kapitánskej uniformy, som začala skúmať tento náš svet z kartografického hľadiska a možností navigácie.
Svet Grepolis sa rozprestiera na ploche 328 560 kilometrov štvorcových.
Rozdelený je na 15 štvorcov - 3 od západu na východ x 5 v severojužnom smere. Strany štvorca sú dlhé 100 námorných míľ (antická míľa je 1,480 km). Každý štvorec predstavuje plochu 10 000 štvorcovýcj míľ čo je 21 904 štvorcových kilometrov.
V námorných dejinách, sa stretávame s veľkým množstvom dĺžkových jednotiek. Samotné slovo „míľa“ pochádza z „rímskej míle“, teda z latinských slov „mille pasus“ (tisíc krokov). Krok (stopa) v tej dobe však znamenal to, čo by sme dnes označili za dvojkrok – teda vzdialenosť, ktorú zmeriame medzi dvoma odtlačkami rovnaké nohy. Dĺžka kroku však bola dosť premenná – záležala totiž na tom, kto a za akých okolností kráčal. Míľa sa dočkala prvej štandardizácie v roku 29 pred n. l, keď cisár Agrippa vyhlásil míľu zloženú z 5000 rímskych stôp. Dnes sa odhaduje, že táto míľa zodpovedala približne 1480 metrom. Podľa súčasného štandardu meria míľa 1 852 metrov
Z hľadiska navigácie je tento námorný svet úplná katastrofa. Rozčlenenie mapy na štvorce je použité iba v strategickej mape. Nájsť ostrov priateľa alebo vypočítať vzdialenosť medzi ostrovmi je nemožné! Jediné čo viem, že pokiaľ štvorce označíme písmenami
A B C
D E F
G H I
J K L
M N O
kartografický stred sveta Grepolis (priesečník nultého poludníka a "rovníka") sa nachádza v strede štvorca "H".
Môj ostrov sa nachádza v juho-západnej časti štvorca "F", teda na severnej poloploche.
Dobrý vietor do plachiet praje Gurda